Verwarming

Nieuw in ons aanbod

Nieuw in het aanbod, is de voorziening van verwarming, een logisch vervolg in het totaalverhaal van Brutyn Technics.

Duurzame verwarming is het topic waar momenteel erg veel aandacht aan wordt besteed. Want wat is nu de optie die je de beste prijs/kwaliteit garandeert? Verwarmen op mazout, gas en hout wordt steeds duurder en bovendien wordt het ontmoedigd door de overheid. Dan maar investeren in een warmtepomp?
Naar mijn mening is dit inderdaad de beste en op lange termijn zelfs de goedkoopste oplossing. Dit, en een goede isolatie van uw woning natuurlijk.

Rest u enkel nog de keuze tussen deze drie soorten warmtepompen:

  • Een lucht-lucht warmtepomp
  • Een lucht-water warmtepomp
  • Een bodem-water warmtepomp

De verschillende warmtepompen kort uitgelegd

De drie meest voorkomende warmtepompen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Graag geef ik wat extra info om u te helpen bij uw keuze:

Een LUCHT-LUCHTWARMTEPOMP onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast deze de woning in. We onderscheiden hier mono- en multisplitsystemen.
Voordelen: Het is de goedkoopste optie die snel en gemakkelijk geplaatst wordt en is tevens te gebruiken als airco.
Nadelen: Het rendement is veel lager dan zijn concurrenten, passieve koeling is niet mogelijk en dit systeem kan niet gebruikt worden om water te verwarmen.

Een LUCHT-WATERWARMTEPOMP geeft warmte af aan het verwarmingswater, dat vervolgens via een leidingencircuit door de woning stroomt. Dit kan via vloerverwarming, maar ook aan de hand van radiatoren.
Voordelen: Ze liggen in de middenklasse qua prijs, zijn zeer comfortabel in combinatie met vloer- of wandverwarming en zijn tevens geschikt om sanitair water te verwarmen.
Nadelen: Middenklasse qua prijs betekent ook middenklasse qua rendement, een passieve koeling is ook met dit systeem niet mogelijk en de reactietijd is lager dan de lucht-luchtwarmtecombinatie.

Een GROND-WATERPOMP of geothermische waterpomp onttrekt de warmte aan de bodem aan de hand van verticale of horizontale collectoren. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement.
Voordelen: Een zeer hoog rendement waarbij passieve koeling mogelijk is. Ook geschikt voor het verwarmen van sanitair water.
Nadelen: De investeringskosten liggen het hoogst. Net als de voorgaande modellen kan het ook als koelsysteem gebruikt worden, maar het haalt de temperatuur slechts enkele graden omlaag.

Een hybride systeem?

Sommigen hebben misschien al van een hybride systeem gehoord. Ook dat is een mogelijkheid, maar wordt minder gebruikt. Een hybride combineert een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp. Bij gunstige omstandigheden haal je warmte uit de omgevingslucht. Op koude dagen, wanneer het rendement van de warmtepomp te laag is, schakel je over op aardgas.

Het nadeel is hier vooral dat je ruimte moet maken voor twee systemen én dat je nog steeds gebruik maakt van een fossiele brandstof en dit dus niet echt een duurzame oplossing is.

Brutyn Technics is een gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie en beschikt over de nodige certificaten. Deze voorwaarde is cruciaal voor de goedkeuring en de toekenning van de premie.

Vragen? Contacteer ons vrijblijvend

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.