Ventilatie

Geef zuurstof aan uw huis

Een goede ventilatie van uw woning is essentieel. Op zich lijkt het heel eenvoudig. Vervuilde binnenlucht wordt vervangen door verse, schone buitenlucht. Vroeger volstond het om hiervoor uw ramen open te zetten, maar door de steeds hogere isolatie-eisen is er meer nodig om uw woning van gezonde lucht te voorzien.

Bovendien is een ventilatiesysteem sinds 2006 bij het bouwen van een nieuwbouwwoning verplicht en speelt het een grote rol bij de bepaling van de EPC-waarde van uw huis.

Bij Brutyn Technics zijn we gespecialiseerd in de installatie van ventilatiesystemen C en D en dit met kwalitatief hoogstaande merken.

Type C, type D

Bij het VENTILATIESYSTEEM C heb je nog een alternatief, namelijk het systeem C+.

Bij systeem C voer je lucht af via de badkamer, toiletten, keuken en wasplaats. Dit creëert een onderdruk in de woning, waardoor via roosters in de leefruimtes terug lucht wordt aangevoerd.

Een ventilatiesysteem C+ doet aan vraaggestuurde ventilatie. Dit betekent dat de hoeveelheid af te voeren lucht geregeld wordt aan de hand van vochtigheid- , en aanwezigheidssensoren. Met andere woorden: vraaggestuurde ventilatie voert enkel lucht af wanneer het echt nodig is.

Een VENTILATIESYSTEEM D voert de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch af aan de hand van een ventilatie-unit. De aangezogen lucht wordt gezuiverd en op temperatuur gebracht aan de hand van een warmtewisselaar. Hier kruist de droge, koude lucht, met de vochtige, warme lucht. De koude lucht van buiten wordt dus voorverwarmd door de restwarmte van de binnenlucht. Hierdoor wordt het ventilatiesysteem D ook wel balansventilatie genoemd.

Wanneer welk systeem?

Door de invoering van de EPB-wetgeving moeten alle nieuwbouwwoningen en -appartementen verplicht uitgerust zijn met en volledig automatisch ventilatiesysteem. Zowel een systeem C als een systeem D komen hiervoor in aanmerking. Dit geldt ook voor grote renovatieprojecten.

Bij kleine verbouwingen kunt u nog steeds opteren voor een eenvoudiger systeem, maar wees je er altijd van bewust dat een goede ventilatie cruciaal is om vocht- en andere problemen te voorkomen en uw energiefactuur binnen de perken te houden.

Wilt u graag weten welk systeem het beste bij uw situatie en woning past? Vraag dan gerust ons professionele advies.

Vragen? Contacteer ons vrijblijvend

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.