Begeleiding doe het zelvers

Alles begint met een goed plan

Help! Ik wil zelf mijn elektriciteitskabels leggen en contactdozen installeren. Hoe begin ik hieraan?

Ik kan hier natuurlijk pleiten om dit werk aan een professional over te laten, maar hoe fijn is het niet om mensen de nodige begeleiding te geven zodat ze zelf aan de slag kunnen? Om doe-het-zelvers op weg te helpen, stelde ik een overzichtelijk stappenplan op.

  1. Het opstellen van een elektriciteitsplan.
  2. Aftekenen op de muren.
  3. Uitslijpen en uitkappen van sleuven.
  4. Inmetselen van inbouwdozen en bekabeling.

Op deze pagina krijgt u alvast de grote lijnen. Voor meer details: neem contact met ons op.

Het elektriciteitsplan

Eerst en vooral moet je een elektriciteitsplan uittekenen. Hoeveel stopcontacten, verlichtingspunten en schakelaars heb je nodig en waar moeten die komen? Aangezien hier best wel wat technische kennis voor nodig is (diverse stroomkringen en dergelijke) adviseren we je om dit plan samen met een vakman op te stellen. Een gespecialiseerde verlichtingswinkel kan je, indien gewenst, helpen met het opstellen van een lichtplan voor de armaturen.

Nu je alles op papier hebt, kunt u de sleuven en inbouwdozen op de snelbouwstenen aftekenen. Gebruik hiervoor een kleur die goed afsteekt. Krijt, wasco’s of alcoholstift zijn allemaal goede keuzes.
Start altijd met de inbouwdozen en hou hierbij rekening met het volgende: de hoogte van de afgewerkte vloer, eventuele plinten, de draairichting van deuren, het doel van de inbouwdoos (stopcontact of schakelaar),… Zorg ervoor dat alles mooi waterpas is!

Van hieruit teken je de sleuven. Deze gaan altijd verticaal en zijn twee vingers breed. Voorzie in extra ruimte voor een punt waar heel wat bekabeling samenkomt.

Uitslijpen en inmetselen

Vergelijk je aftekening nog eens goed met je verlichtingsplan. Is alles precies zoals vooropgesteld? Kloppen de afmetingen en zijn de aftekeningen waterpas?
Dan kan het uitslijpen beginnen.

Gebruik altijd een mondmakser en een veiligheidsbril! Je kunt diverse gereedschappen gebruiken voor dit werkje, maar een enkele slijpschijf van een B-merk is zeker voldoende. Let vooral op de kwaliteit van het blad. Een goede keuze is bijvoorbeeld een diamantschijf van 230mm.
Enkele extra tips:

  • Vermijd zoveel mogelijk stof door bv de muur te bevochtigen.
  • Werk vanuit een stabiele positie.
  • Inbouwdozen mogen max. een halve cm uit de ruwe muur steken.
  • Sleuven slijp je twee vingers diep.
  • Om beter te kunnen uitkappen, slijp je het best ook nog eens in het midden van de sleuf.
  • Borstel de muren na het uitkappen goed af zodat de mortel zich beter vasthecht.

Nu het vuilste werk erop zit, kun je met het inmetselen beginnen. Zet alles zo secuur mogelijk vast zodat er niets verschuift tijdens het eigenlijke inmetselen. Metsel eerst de inbouwdozen in en pas daarna de bekabeling. Let ook hier weer goed op dat de inbouwdozen waterpas zitten en smeer de bekabelingsopeningen niet dicht!

Rol voor de bekabeling de leidingen af en zet ze vast door stukken preflex dwars in de sleuf te duwen. Ook de kabels op de grond leg je vast. Eens alles op zijn plaats zit, kun je de sleuven dichtmetselen. Het oppervlak mag gerust oneffen zijn. Zo hecht het pleisterwerk beter.

Voor een uitleg in detail: neem contact met ons op en we sturen je ons uitgebreid stappenplan door.

Vragen? Contacteer ons vrijblijvend

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.