Ventilatie D

Ventilatie D

Als je op zoek bent naar een optimaal systeem voor woningventilatie, dan is het ventilatiesysteem D, ook gekend als balansventilatie, wellicht de beste keuze. De aan- en afvoer van de lucht gebeuren mechanisch, wat tot een optimaal comfort binnenshuis leidt.

Hoe werkt het?

Zoals je in de inleiding al kon lezen gebeuren de luchtaanvoer en -afvoer mechanisch bij een ventilatiesysteem D. Dit gebeurt via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren.


De warmte van de afgevoerde binnenlucht kan bij de meeste ventilatiesystemen D overigens benut worden om de aangevoerde koude buitenlucht op te warmen. Dit gebeurt in de zogenaamde warmtewisselaar van het systeem. Men spreekt dan van een ventilatiesysteem met warmterecuperatie.


Op die manier moet je dankzij je ventilatiesysteem de binnenkomende lucht minder verwarmen en bespaar je op je stookkosten.

Wanneer kiezen voor balansventilatie?

Bij nieuwbouwprojecten en grote energetische renovaties is de plaatsing van een volledig ventilatiesysteem verplicht. Veel mensen vragen zich dan ook af of ze nu best voor een ventilatiesysteem C of D kiezen. We wegen hier alvast enkele criteria af die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

 

  • Prijs: De investeringskosten voor een ventilatiesysteem C liggen lager dan die voor een balansventilatiesysteem.

 

  • Verbruik: aangezien voor systeem D twee ventilatoren nodig zijn (voor de aan- en afvoer van de lucht) en voor systeem C slechts één (voor de afvoer van de lucht), zal het intrinsieke verbruik van het ventilatiesysteem D hoger liggen. Door te kiezen voor een systeem D met warmteterugwinning bespaar je echter: de binnenkomende lucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde binnenlucht. Hierdoor moet je dus zelf veel minder stoken om de binnenlucht op temperatuur te krijgen. Bij systeem C zal je dus meer moeten stoken om de koude buitenlucht te verwarmen.

 

  • Kwaliteit van de lucht: de aangevoerde lucht bij een systeem C wordt niet gefilterd. Dit betekent dat pollen, stof of vervuiling de woning zomaar binnen kunnen komen. Bovendien wordt de koude buitenlucht zoals reeds gezegd niet voorverwarmd bij dit systeem, wat tot hogere stookkosten leidt. Bij ventilatiesysteem D wordt de aangevoerde lucht wel gefilterd en op een aangename temperatuur gebracht voor hij de leefruimtes binnenkomt.

 

  • Geluid: bij ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van lucht via luchtroosters in ramen en muren. Hierdoor kunnen geluiden van buitenaf redelijk gemakkelijk naar binnen. Bij balansventilatie is dit niet het geval, maar het systeem produceert wel enig lawaai. Dit kan tegengegaan worden met dempers.

Heeft ventilatiesysteem D ook nadelen?

Bij slecht geïsoleerde woningen of gebouwen met onvoldoende luchtdichtheid kan de rendabiliteit van het verluchtingssysteem D niet optimaal benut worden. Spendeer bij het renoveren van een woning dus zeker voldoende aandacht aan de isolatie. Nieuwbouwwoningen moeten zich sowieso houden aan de strenge isolatienormen. Ook de redelijk hoge investeringskosten kunnen als een nadeel beschouwd worden.

 

Hoe zit het met het onderhoud?

Om een goede werking te garanderen zal men op geregelde tijdstippen de filters moeten reinigen of vervangen en ander onderhoudswerk moeten uitvoeren. De frequentie hangt af van het gekozen product en de te verluchten oppervlakte. Je plaatser geeft hier uitgebreide informatie over bij de oplevering. Meer info over het onderhouden van ventilatiesystemen vind je in dit artikel.

 

Kan ik het ventilatiesysteem zelf plaatsen?

Er bestaan tegenwoordig heel wat pakketten waarmee je zelf je ventilatiesysteem kan plaatsen. Je moet wel over heel wat technische kennis en handigheid beschikken om deze klus zelf uit te voeren. Meer info hierover vind je in het artikel “Ventilatiesysteem zelf plaatsen“.


Het is echter aangeraden om een beroep te doen op een professionele installateur. Een vakman kan je namelijk vertellen wat het beste ventilatiesysteem voor jouw woning is en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing

Onze merken

thermelec

Brutyn Technics - Nieuwendorpe 33 - 9910 Knesselare -  0494 19 46 51 - brutyntechnics@gmail.com - BTW BE0549.977.033

Copyright Statement